Nuttige tips en info

Kraag breien


    
Wanneer alle delen (voorpand, rugpand en eventueel mouwen)  van een trui gebreid zijn, moet er meestal nog een kraag gebreid worden ter afwerking.

We kunnen dit op verschillende manieren doen. We beschrijven hier twee mogelijkheden:

* de steken opnemen langs het voorpand en rugpand
* de kraag apart breien en aan het werk naaien met de buissteek

Voor de volledige beschrijving open het bijgevoegde bestand:
steken-opneme...Lees meer


Welk garen voor welk project?

Hoe kies je je garen?
Natuurlijk is je keuze altijd persoonlijk. Maar er zijn altijd een paar belangrijke vragen die je moet beantwoorden vóór je je keuze maakt:
•    Wat wil ik maken?
•    Voor wie maak ik dit?
•    Wanneer wordt het gedragen of gebruikt?
Wanneer je een zomertrui gaat maken, zul je sneller voor een koeler garen kiezen, dan wanneer je een wintertrui maakt. Als je een babydekentje maakt, zul je eerder v...Lees meer


Soorten garens

Iedereen spreekt altijd maar van wol om te breien of te haken maar we weten wel beter want niet elk garen is wol. Het kan best nuttig zijn om te weten welke draad we nu eigenlijk voor ons hebben…
 
Wollen garen
Zuiver scheerwol kan je herkennen aan het wolmerk. Dit mag enkel gebruikt worden voor wol dat afkomstig is van levende dieren die geschoren worden.
Naast zuiver scheerwol zijn er nog andere wollen garens, soms afkomstig van dieren die geslacht zijn voor hun vle...Lees meer


Allemaal symbolen

Rondom elk bolletje garen die je koopt, zit een wikkel. Maar wat betekenen die verschillende symbolen allemaal en wat moet ik daarvan weten? Wat is daar zo belangrijk aan? Wat moet je daarvan onthouden?

Informatie over het garen
De wikkel rond je bolletje geeft je veel informatie over het garen. Meestal vind je de naam van de wol en de merknaam of fabrikant, vb Katia – Lammy Yarns – Scheepjes.
De samenstelling van het garen is ook een belangrijke factor. Bestaat dit gare...Lees meer