Welk garen voor welk project?

Hoe kies je je garen?
Natuurlijk is je keuze altijd persoonlijk. Maar er zijn altijd een paar belangrijke vragen die je moet beantwoorden vóór je je keuze maakt:
•    Wat wil ik maken?
•    Voor wie maak ik dit?

•    Wanneer wordt het gedragen of gebruikt?

Wanneer je een zomertrui gaat maken, zul je sneller voor een koeler garen kiezen, dan wanneer je een wintertrui maakt. Als je een babydekentje maakt, zul je eerder voor een synthetisch garen kiezen dan voor zuivere wol. Je weet immers nooit of een kindje wel tegen echte wol kan.

Moet je altijd het garen gebruiken die aangeraden wordt bij een patroon?
Je hebt het meest geweldige patroon gevonden waar je al járen naar op zoek bent. Alleen het gebruikte garen vind je niet zo mooi. Liever zou je iets anders gebruiken, maar ja… is het garen dat jij op het oog hebt voor dat patroon wel geschikt?

Het belangrijkste hierbij is om te kijken naar de eigenschappen van het garen dat in eerste instantie voor dit patroon is bedoeld. Heeft het garen bijvoorbeeld een looplengte van 420 meter per 50 gram en moet het verwerkt worden met een naald 3, dan is het het makkelijkste om een garen te zoeken dat aan al deze eigenschappen voldoet. Maar als je écht iets heel anders wilt, dan zul je moeten gaan rekenen.

De eerste stap hiervoor is het breien van een proeflapje met je gewenste wol. Ja dames (en heren), ik weet het, dat is niet onze favoriete bezigheid, maar in dit geval toch echt nodig!
Als je je proeflapje hebt gebreid en dus weet hoeveel steken er in 10 centimeter gaan, begint het echte rekenwerk.

Stel, je breiwerk moet 60 centimeter breed worden en 30 cm lang. Uit je proeflapje blijkt dat je 15 steken en 10 toeren moet breien om uit te komen op 10 x 10 centimeter.
Dan moet je dus (15 x 6 =) 90 steken opzetten voor een breedte van 60 centimeter en (10 x 3 =) 30 toeren breien voor een lengte van 30 centimeter.
Valt mee toch, dat omrekenen?Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nuttige tips en info