Soorten garens

Iedereen spreekt altijd maar van wol om te breien of te haken maar we weten wel beter want niet elk garen is wol. Het kan best nuttig zijn om te weten welke draad we nu eigenlijk voor ons hebben…
 

Wollen garen
Zuiver scheerwol kan je herkennen aan het wolmerk. Dit mag enkel gebruikt worden voor wol dat afkomstig is van levende dieren die geschoren worden.
Naast zuiver scheerwol zijn er nog andere wollen garens, soms afkomstig van dieren die geslacht zijn voor hun vlees en waarvan de vacht wordt gebruikt om wol van te maken.

Wollen breidraden isoleren het best en houden de drager het best warm. Wol heeft een unieke uitstraling en is vaak het mooist om te zien. Daar staat tegenover dat 100% wol extra aandacht nodig heeft bij het wassen. Soms wordt de wol extra behandeld zodat het beter bestand is tegen wassen en minder krimp zal  vertonen. Maar blijf wel voorzichtig met het wassen en drogen van wollen kledingstukken.


Katoenen garen

Katoen brei- en haakgarens is verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende diktes. Katoen heeft weinig rek en is weinig elastisch, dus heb je weinig speelruimte op je werk. Dit kan belangrijk zijn bij het kiezen tussen een wollen draad of een katoenen.

Een trui of vest gebreid met een katoenen draad houdt minder warmte vast dan een trui of vest gebreid met 100% wol. Katoen is daarom zeer geschikt voor zomerse topjes en vestjes. Er zijn heel veel verschillende kwaliteiten in katoenen brei- en haakgarens op de markt.
Over deze verscheidenheid meer in een latere editie.


Synthetische breiwol
Voor het maken van synthetische garens gebruikt men  kunstvezels zoals acryl, polyester, nylon en microvezels. Deze kunstvezels zijn vaak sterker en meestal goedkoper dan 100% zuiver wollen draden.

Ook zijn de synthetische garens over het algemeen genomen beter bestand tegen wassen, krimp en is er weinig kans dat de motten het aantasten.
Synthetische haak- en breiwol kunnen bij intensief gebruik een deel van hun isolerende werking verliezen. Meestal wordt het garen bewerkt met speciale technieken om veroudering tegen te gaan. Een breiwerk gemaakt van een minder kwaliteit draad verliest op de lange duur vaak hun mooie eigenschappen.

Menggarens
Een menggaren is een mix van wol en een ander garen, bijvoorbeeld katoen. Er bestaan verschillende redenen waarom wol gemengd wordt, de wol wordt zo goedkoper te maken, je kunt een effect bereiken die zuivere wol niet heeft (bijvoorbeeld glitter of glans) of de wol wordt sterker.
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nuttige tips en info