Allemaal symbolen

Rondom elk bolletje garen die je koopt, zit een wikkel. Maar wat betekenen die verschillende symbolen allemaal en wat moet ik daarvan weten? Wat is daar zo belangrijk aan? Wat moet je daarvan onthouden?

Informatie over het garen
De wikkel rond je bolletje geeft je veel informatie over het garen. Meestal vind je de naam van de wol en de merknaam of fabrikant, vb Katia – Lammy Yarns – Scheepjes.
De samenstelling van het garen is ook een belangrijke factor. Bestaat dit garen voornamelijk uit wol, katoen of acryl, is het een gemengd garen of niet? Het kan dus een natuurlijk garen of eerder een synthetische draad zijn.
Gewicht en totale lengte
Het gewicht van het bolletje wordt meestal in gram vermeld. In een brei- of haakpatroon wordt dan ook meestal aangegeven hoeveel gram je nodig hebt voor het gekozen model. Maar ook de lengte is belangrijk. Het is nuttig om te berekenen hoeveel meter je nodig hebt voor je werkje als je een andere kwaliteit garen wil gebruiken.

Kleurnummer en verfbad
De garens worden in de fabriek gekleurd. Dit gaat in grote verfbaden en telkens wanneer een bad gevuld wordt met nieuwe verf kan de kleur een klein beetje (of soms meer) verschillen. Om te vermijden dat dit (kleine) kleurverschil te zien is in je werk, is het aan te raden om bolletjes uit te zoeken van het zelfde verfbad.

Naalddikte
Het etiket geeft ook aan met welke naalddikte het gekozen garen het beste kan gebreid worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je wil maken en van jouw eigen breistijl. Ben je iemand die heel vast breit of juist heel los. Dit kan van belang zijn voor werkjes waarvan de maten belangrijk zijn.
Soms wordt ook de naalddikte voor de haaknaald apart vermeld.

Proeflapje
Ook al start je liever direct met je nieuwe project, het is zeker aan te raden om een proeflapje te maken. Op het etiket staat aangegeven hoeveel steken en naalden je met de aangegeven naalddikte dient te breien voor een lapje van 10 cm op 10 cm (of 2,5 inch). Als dit afwijkt van de vermelde hoeveelheden, kan je kiezen voor dikkere of dunnere naalden of kan je meer of minder steken opzetten (een grotere of kleinere maat breien).

Hoeveel bolletjes

Soms vind je op je bolletje ook terug hoeveel je nodig hebt voor het breien van een trui. Dit kan een handige aanwijzing zijn als je een simpele trui wil gaan breien of zelf wil gaan ontwerpen. Het symbool beeld een trui af met lange of korte mouwen, vermeld de maat met de letter T en de hoeveelheid bolletjes die een gemiddelde brei(st)er nodig heeft.

Wasvoorschriften
Net als op alle andere textiel vind je op je garen ook de nodige wasvoorschriften. Hierop kan je lezen hoe je het garen moet behandelen.
Bekijk zeker of je afgewerkte stuk al dan niet in de wasmachine mag. Een wolwasmiddel is aan te raden.

De droogtrommel is altijd taboe. Laat je hand gebreide werk liefst liggend drogen, dan blijft het mooi in vorm.

Wat als er geen wikkel of etiket meer bij het garen zit?
Met een eenvoudige brandtest kan je uitmaken of het een zuiver wollen draad is of een synthetische draad.
Neem een lange draad mee naar buiten en steek deze (op een veilige manier) aan. Wanneer het garen smelt en chemisch gaat ruiken is het een synthetische draad. Wanneer het garen ruikt alsof er haar verbrand wordt en er as overblijft dan is het een wollen draad.Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nuttige tips en info